Young Pioneers

Regie: Roel Willems & Martijn Daamen
Productie: Blend-R | Heynde & Van Verre
In opdracht van: Stichting Popmuziek Limburg & L1
Met: Sjang Coenen, Yop Coolen, Ian Geerts, Eva Herzig, Leroy Huis, Thomas Maas, Hans Mulders, Jop Ostendorf, Martijn Riksen, Bo Venbrucx e.v.a.

LOGLINE:
20 Limburgse talenten worden gedurende een jaar gevolgd op weg naar een album en een tournee, waarbij zowel de groep als de verschillende individuen zich op persoonlijk als muzikaal vlak ontwikkelen.

In maart 2014 zag Young Pioneers als project het licht. Na de aankondiging volgden stapels aanmeldingen, waaruit artistiek leider Sjang Coenen uiteindelijk 20 talentvolle Limburgse artiesten selecteerde. Met die 20 ging hij aan de slag. In een maanden durend proces ging het van aftasten, samen spelen, samen nummers schrijven naar samen een compleet album opnemen. Gedurende dat groepsproces vielen uiteindelijk 11 deelnemers af, sommigen omdat ze erachter kwamen niet goed in een groep te kunnen functioneren, anderen omdat ze de toewijding die de groep eist niet konden opbrengen. Een hechte groep bleef over …

Roel Willems (The Merciless Hammond Battle) en Martijn Daamen sloegen hun handen ineen om met steun van Stichting Popmuziek Limburg en L1 een documentaire over het project te maken. Op 26 maart 2015 ging deze documentaire, net als het eerste optreden van het orkest in première in poppodium Volt in Sittard. Op zaterdag 6 juni 2015 was de tv première en werd de film in de serie Limburg Doc op L1 vertoond.

Deze documentaire, op initiatief van Stichting Popmuziek Limburg, kon worden gemaakt met financiële steun van de Provincie Limburg en het Huis voor de Kunsten. De Limburgse regionale omroep biedt met Limburg Doc wekelijks een podium aan (jonge) Limburgse film- en documentairemakers. Dankzij een extra bijdrage van zendmachtiginghouder Stichting Omroep Limburg kan Limburg Doc worden gerealiseerd.